Brudit i palenta na seljački

Ukusna delicija naših starih

Za osobe

4

Vrijeme spremanja:

1 sat i 30 min

Broj kalorija:

610

Vrsta obroka:

ručak, večera

 

Priprema:

By: Kuharica našeh non – Turistička zajednica grada Crikvenice

Kuharica našeh non je mali gastronomski vremeplov, koji na najljepši mogući način, slikom i riječju, priča o važnosti očuvanja naše materijalne i nematerijalne baštine, priziva toplinu doma te nezaboravne mirise okuse iz autohtonih primorskih kuhinja.

Sastojci:

  • razne ribe
    (škarpina, trilja, arbun), sipa, škamp – 1.2 kg
  • maslinovo ulje – 100 ml
  • vinski ocat – 60 ml
  • vino – 100 ml
  • luk – 200 g
  • češnjak – 30 g
  • svježa rajčica – 200 g
  • koncentrat rajčice – 20 g
  • peršin – 40 g
  • limun – 50 g
  • papar – 10 g
  • sol – 30 g
  • riblji temeljac – 500 ml
  • kukuruzna krupica – 300 g
  • ulje – 50 ml

Očišćenu ribu (izbor ribe ovisi o ponudi i godišnjem dobu) treba oprati, isjeći na komade prikladne za posluživanje i poprskati limunovim sokom. Na zagrijano maslinovo ulje dodati luk nasjeckan na listiće i popržiti dok ne uvene, zatim dodati nasjeckani češnjak i peršin te koncentrat rajčice, malo popržiti i ribu složiti u dno posude. Doliti vino i riblji temeljac, jelo lagano pirjati desetak minuta. Dodati rajčice nasjeckane na kockice (bez kožice i koštica), ocat, sol i papar. Pirjati još 15 do 20 minuta. Jelo maknuti s vatre, posuti nasjeckanim peršinom i nakon kraćeg vremena poslužiti uz palentu. Brudit mora biti crvenkaste boje, kiselkastog, slatkastog i finog okusa, a komadi ribe neoštećeni. Palentu treba kuhati u kipućoj vodi, u koju se doda sol i ulje. Skuhanu palentu treba istresti u odgovarajući namašćeni kalup, pustiti da se stisne, potom je istresti na dasku i koncem rezati na željene komade.

Pogledajte neke od naših emisija

Best of 2019.

Best of 2019.

Best of 2019. Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi...

Bribir – drugi dio

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir Bribir se nalazi između Novog Vinodolskog i Bakra, u Vinodolskoj općini. Put do Bribira od smjera mora vodi takozvana "Rajska dolina". Bribir je nekadašnje sjedište krčkih knezova - Frankopana.Tradicijska baština Vinodola bogata je i...

Share This