Brudit i palenta na seljački
Ukusna delicija naših starih
Za osobe
4
Vrijeme spremanja:
1 sat i 30 min
Broj kalorija:
610
Vrsta obroka:
ručak, večera
Priprema:
By: Kuharica našeh non – Turistička zajednica grada Crikvenice
Kuharica našeh non je mali gastronomski vremeplov, koji na najljepši mogući način, slikom i riječju, priča o važnosti očuvanja naše materijalne i nematerijalne baštine, priziva toplinu doma te nezaboravne mirise okuse iz autohtonih primorskih kuhinja.

Sastojci:
- razne ribe
(škarpina, trilja, arbun), sipa, škamp – 1.2 kg - maslinovo ulje – 100 ml
- vinski ocat – 60 ml
- vino – 100 ml
- luk – 200 g
- češnjak – 30 g
- svježa rajčica – 200 g
- koncentrat rajčice – 20 g
- peršin – 40 g
- limun – 50 g
- papar – 10 g
- sol – 30 g
- riblji temeljac – 500 ml
- kukuruzna krupica – 300 g
- ulje – 50 ml
Očišćenu ribu (izbor ribe ovisi o ponudi i godišnjem dobu) treba oprati, isjeći na komade prikladne za posluživanje i poprskati limunovim sokom. Na zagrijano maslinovo ulje dodati luk nasjeckan na listiće i popržiti dok ne uvene, zatim dodati nasjeckani češnjak i peršin te koncentrat rajčice, malo popržiti i ribu složiti u dno posude. Doliti vino i riblji temeljac, jelo lagano pirjati desetak minuta. Dodati rajčice nasjeckane na kockice (bez kožice i koštica), ocat, sol i papar. Pirjati još 15 do 20 minuta. Jelo maknuti s vatre, posuti nasjeckanim peršinom i nakon kraćeg vremena poslužiti uz palentu. Brudit mora biti crvenkaste boje, kiselkastog, slatkastog i finog okusa, a komadi ribe neoštećeni. Palentu treba kuhati u kipućoj vodi, u koju se doda sol i ulje. Skuhanu palentu treba istresti u odgovarajući namašćeni kalup, pustiti da se stisne, potom je istresti na dasku i koncem rezati na željene komade.


Pogledajte neke od naših emisija
2. Peron – Cerovlje
2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...
Matuljski umirovljenici
Matuljski umirovljenici Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je...
Maškare u Gastro lutalici
Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...