Brudit i palenta na seljački

Ukusna delicija naših starih

Za osobe

4

Vrijeme spremanja:

1 sat i 30 min

Broj kalorija:

610

Vrsta obroka:

ručak, večera

 

Priprema:

By: Kuharica našeh non – Turistička zajednica grada Crikvenice

Kuharica našeh non je mali gastronomski vremeplov, koji na najljepši mogući način, slikom i riječju, priča o važnosti očuvanja naše materijalne i nematerijalne baštine, priziva toplinu doma te nezaboravne mirise okuse iz autohtonih primorskih kuhinja.

Sastojci:

  • razne ribe
    (škarpina, trilja, arbun), sipa, škamp – 1.2 kg
  • maslinovo ulje – 100 ml
  • vinski ocat – 60 ml
  • vino – 100 ml
  • luk – 200 g
  • češnjak – 30 g
  • svježa rajčica – 200 g
  • koncentrat rajčice – 20 g
  • peršin – 40 g
  • limun – 50 g
  • papar – 10 g
  • sol – 30 g
  • riblji temeljac – 500 ml
  • kukuruzna krupica – 300 g
  • ulje – 50 ml

Očišćenu ribu (izbor ribe ovisi o ponudi i godišnjem dobu) treba oprati, isjeći na komade prikladne za posluživanje i poprskati limunovim sokom. Na zagrijano maslinovo ulje dodati luk nasjeckan na listiće i popržiti dok ne uvene, zatim dodati nasjeckani češnjak i peršin te koncentrat rajčice, malo popržiti i ribu složiti u dno posude. Doliti vino i riblji temeljac, jelo lagano pirjati desetak minuta. Dodati rajčice nasjeckane na kockice (bez kožice i koštica), ocat, sol i papar. Pirjati još 15 do 20 minuta. Jelo maknuti s vatre, posuti nasjeckanim peršinom i nakon kraćeg vremena poslužiti uz palentu. Brudit mora biti crvenkaste boje, kiselkastog, slatkastog i finog okusa, a komadi ribe neoštećeni. Palentu treba kuhati u kipućoj vodi, u koju se doda sol i ulje. Skuhanu palentu treba istresti u odgovarajući namašćeni kalup, pustiti da se stisne, potom je istresti na dasku i koncem rezati na željene komade.

Pogledajte neke od naših emisija

Best of 2019.

Best of 2019. Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi...

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir Bribir se nalazi između Novog Vinodolskog i Bakra, u Vinodolskoj općini. Put do Bribira od smjera mora vodi takozvana "Rajska dolina". Bribir je nekadašnje sjedište krčkih knezova - Frankopana.Tradicijska baština Vinodola bogata je i...

Share This