Matuljski umirovljenici

​Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je kraj bogat kulturom, običajima, vrijednim i veselim ljudima. Upravo takvo veselo društvo okupljeno je u Udruzi umirovljenika Općine Matulji.

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače , s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
UNESCO-v dokument kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«
Materinski je jezik blago prema kojemu se svaki čovjek mora odnositi i s ljubavi i s poštovanjem.
U Matuljima i okolici govori se čakavskim narječjem, a svako mjesto ima različite dijalekte te je upravo to posebnost jezika ovoga kraja.
Svijesna bogatstva koje ima na dlanu, Udruga umirovljenika obilježila je Dan materinskog jezika druženjem, pjesmom, plesom i prigodnim slasticama.

Osim jezika, primorski je kraj bogat raznolikim slasticama koje se rade u vrijeme karnevala, pusta. Svako mjesto ima svoju recepturu, svaka domaćica neki posebni sastojak.

Osim ukusnih slastica, u sklopu obilježavanja Dana materinskog jezika upriličena je zanimljiva izložba autorice Ivone Samsa.

U ugodnom društvu došli smo do kraja današnjeg druženja. Hvala našim domaćinima na veselju, zabavi, ukusnim slasticama, hvala im što čuvaju svoj jezik i običaje. Želimo da tako i dalje nastave i prenose svoj entuzijazam na mlađe generacije.

Ostale emisije

2. Peron – Cerovlje

2. Peron – Cerovlje

2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...

Vincekovo u Pavlomiru

Vincekovo u Pavlomiru

Vincekovo u Pavlomiru U zaobalnom dijelu Rivijere, od Bakarca do Novog Vinodolskog pruža se plodna dolina VINODOL koja je u tom kamenitom i kraškom području, nekad bila većini stanovništva jedini izvor osnovnih životnih potreba.Izraz “korak od mora, dva od sniga”...

Share This