Vincekovo u Pavlomiru

U zaobalnom dijelu Rivijere, od Bakarca do Novog Vinodolskog pruža se plodna dolina VINODOL koja je u tom kamenitom i kraškom području, nekad bila većini stanovništva jedini izvor osnovnih životnih potreba.
Izraz “korak od mora, dva od sniga” najbolje opisuje različitost klime u Vinodolu. Upravo takva klima pogoduje razvoju vinogradarstva i vinarstva koje je kroz povijest doživjelo različite uspone i padove.

Vinogradarstvo u Hrvatskom primorju seže još u doba starih Rimljana koji su ove prostore prepoznali kao plodnu oazu za proizvodnju vina. Među njima je i Vinodolska dolina, doslovni prijevod rimskog naziva “Vallis Vinearia”.
Revitalizacija Vinodolske doline započinje 1994. g., dolaskom prognanika iz Vukovara koji su, vinogradari i vinari po struci, znali su što je potrebno ovoj dolini.
Tako počinje priča o vinariji Pavlomir, čiji je vlasnik naš današnji domaćin, gospodin Miroslav Palinkaš. Vinariju Pavlomir već smo predstavili u jednoj od naših emisija, a danas se u nju vraćamo s posebnim razlogom. Dan je Svetoga Vinka, zaštitnika vinara, staklara i mornara. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u svoj vinograd.
Bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.
Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, odmah će počastiti nazočno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, Jasno da se takva zabava protegne i do duboko u noć.

Na dan Vincekova neodvojiv su spoj dobra kapljica i dobra hrana. I to ona tradicionalna. Vinarijom Pavlomir širio se miris čobanca pa smo zavirili u kuhinju i saznali recepturu ovog popularnog jela.

Na Vincekovu u vinariji Pavlomir naišli smo na brojne vinoljupce, agronome, ljude koji vole vino i vinovu lozu te je požrtvovno čuvaju. Ostvarena je i zanimljiva suradnja s Mariborom, a tamo raste najstarija vinova loza na svijetu.

U Vinodolskom kraju postoje udruge koje se bave očuvanjem vina i okupljaju zaljubljenike i prijatelje vina, vinare koji međusobno dijele iskustva i čuvaju tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Ostale emisije

2. Peron – Cerovlje

2. Peron – Cerovlje

2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici ​Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je...

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...

Share This