Vincekovo u Pavlomiru

U zaobalnom dijelu Rivijere, od Bakarca do Novog Vinodolskog pruža se plodna dolina VINODOL koja je u tom kamenitom i kraškom području, nekad bila većini stanovništva jedini izvor osnovnih životnih potreba.
Izraz “korak od mora, dva od sniga” najbolje opisuje različitost klime u Vinodolu. Upravo takva klima pogoduje razvoju vinogradarstva i vinarstva koje je kroz povijest doživjelo različite uspone i padove.

Vinogradarstvo u Hrvatskom primorju seže još u doba starih Rimljana koji su ove prostore prepoznali kao plodnu oazu za proizvodnju vina. Među njima je i Vinodolska dolina, doslovni prijevod rimskog naziva “Vallis Vinearia”.
Revitalizacija Vinodolske doline započinje 1994. g., dolaskom prognanika iz Vukovara koji su, vinogradari i vinari po struci, znali su što je potrebno ovoj dolini.
Tako počinje priča o vinariji Pavlomir, čiji je vlasnik naš današnji domaćin, gospodin Miroslav Palinkaš. Vinariju Pavlomir već smo predstavili u jednoj od naših emisija, a danas se u nju vraćamo s posebnim razlogom. Dan je Svetoga Vinka, zaštitnika vinara, staklara i mornara. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u svoj vinograd.
Bez obzira na studen, dubok snijeg ili kadkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.
Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkoj navadi praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, odmah će počastiti nazočno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, Jasno da se takva zabava protegne i do duboko u noć.

Na dan Vincekova neodvojiv su spoj dobra kapljica i dobra hrana. I to ona tradicionalna. Vinarijom Pavlomir širio se miris čobanca pa smo zavirili u kuhinju i saznali recepturu ovog popularnog jela.

Na Vincekovu u vinariji Pavlomir naišli smo na brojne vinoljupce, agronome, ljude koji vole vino i vinovu lozu te je požrtvovno čuvaju. Ostvarena je i zanimljiva suradnja s Mariborom, a tamo raste najstarija vinova loza na svijetu.

U Vinodolskom kraju postoje udruge koje se bave očuvanjem vina i okupljaju zaljubljenike i prijatelje vina, vinare koji međusobno dijele iskustva i čuvaju tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Ostale emisije

Zdrava hrana

Zdrava hrana

SMOOTHY BAR URBAN GARDEN OPATIJA i CACAO RIJEKA Dobar vam dan, dragi naši! Pozdravljamo vas na početku još jedne Gastro lutalice u kojoj ćemose baviti zdravom prehranom. Neuobičajeno u ovo blagdansko vrijeme, zar ne? Tko se ne sjećamirisa bakinih kolačića ili zamamne...

Advent u Kastvu

Advent u Kastvu

Advent u Kastvu Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u...

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama Dobar vam dan, dragi naši! Prošlu Gastro lutalicu obilježila je proslava Dana sv. Martina,Martinje. Običaj je to koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj na različite i posebne načine, a mi smo seveselili u Grižanama u Općini Vinodolskoj na...

Share This