Advent u Kastvu

Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.
     Izdignut iznad gradske vreve, Kastav je tijekom dugih stoljeća očuvao svoju bogatu povijest, brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike, kulturu i tradiciju, netaknutu prirodu. Istovremeno je, hodeći ukorak s vremenom, razvio suvremen poduzetnički duh vidljiv u atraktivnoj i osebujnoj turističkoj ponudi, kao i u tradicionalnim gospodarskim granama.
Kastav ima bogatu tradiciju i prepoznatljiv identitet. Tijekom svoje povijesti bio je upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja; bio je i ostao rasadnikom narodne svijesti, pa je, čak i kada su se u okolici počeli razvijati gradovi danas daleko veći od njega, uspio sačuvati autonomiju, jezik i običaje.
O veličini i značaju Kastva ranijih stoljeća danas svjedoči i stara gradska jezgra opasana srednjovjekovnim gradskim zidom s devet kula, smještena na brijegu visokome 365 metara, koja je bila i ostala središtem cijele Kastavštine.
Grad Kastav se oduvijek s pravom ponosio svojom kulturnom baštinom, a kulturne su manifestacije i danas najprepoznatljivije obilježje grada.
U dane oko Božića i Nove godine u Kastvu se održava prigodni adventni program. Svatko može pronaći nešto za sebe, upriličene su razne priredbe i koncerti.

Ove godine na Adventu s najljepšim pogledom Visualia festival donosi prošlogodišnje najuspješnije instalacije, ali i brojne jedinstvene i atraktivne nove, među kojima svakako veliku pozornost privlači projekcija na zidinama Crekvine posebno izrađena za Advent Kastav.
Isto tako, cijela ulica od Fortice do Crekvine sadržava posebne dekoracije, među kojima i photo point.

Ono što najviše veseli najmlađe posjetitelje, ali i one u kojima još uvijek čuči dijete, jest ured Bake Mraz u kojem se svakodnevno štošta zanimljivo događa. Baka priča zanimljive priče, dijeli slatkiše, a njeni pomoćnici-vilenjaci druže se s djecom, crtaju, izrađuju ukrase.
Niti naša ekipa Gastro lutalice nije mogla protiv djeteta u sebi pa smo zavirili u najpopularniji ured u Kastvu.

Još jednom smo se uvjerili da je Grad Kastav sinonim za bogatu povijest, zanimljivu arhitekturu i jedinstvenu turističku ponudu!
Tko jednom osluhne odjek svojih koraka po staromu uglačanom kamenu, po kojem su davno prije njega mnogi hodili, uvijek mu se vraća.

Ostale emisije

2. Peron – Cerovlje

2. Peron – Cerovlje

2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici ​Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je...

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...

Share This