Advent u Kastvu

Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.
     Izdignut iznad gradske vreve, Kastav je tijekom dugih stoljeća očuvao svoju bogatu povijest, brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike, kulturu i tradiciju, netaknutu prirodu. Istovremeno je, hodeći ukorak s vremenom, razvio suvremen poduzetnički duh vidljiv u atraktivnoj i osebujnoj turističkoj ponudi, kao i u tradicionalnim gospodarskim granama.
Kastav ima bogatu tradiciju i prepoznatljiv identitet. Tijekom svoje povijesti bio je upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja; bio je i ostao rasadnikom narodne svijesti, pa je, čak i kada su se u okolici počeli razvijati gradovi danas daleko veći od njega, uspio sačuvati autonomiju, jezik i običaje.
O veličini i značaju Kastva ranijih stoljeća danas svjedoči i stara gradska jezgra opasana srednjovjekovnim gradskim zidom s devet kula, smještena na brijegu visokome 365 metara, koja je bila i ostala središtem cijele Kastavštine.
Grad Kastav se oduvijek s pravom ponosio svojom kulturnom baštinom, a kulturne su manifestacije i danas najprepoznatljivije obilježje grada.
U dane oko Božića i Nove godine u Kastvu se održava prigodni adventni program. Svatko može pronaći nešto za sebe, upriličene su razne priredbe i koncerti.

Ove godine na Adventu s najljepšim pogledom Visualia festival donosi prošlogodišnje najuspješnije instalacije, ali i brojne jedinstvene i atraktivne nove, među kojima svakako veliku pozornost privlači projekcija na zidinama Crekvine posebno izrađena za Advent Kastav.
Isto tako, cijela ulica od Fortice do Crekvine sadržava posebne dekoracije, među kojima i photo point.

Ono što najviše veseli najmlađe posjetitelje, ali i one u kojima još uvijek čuči dijete, jest ured Bake Mraz u kojem se svakodnevno štošta zanimljivo događa. Baka priča zanimljive priče, dijeli slatkiše, a njeni pomoćnici-vilenjaci druže se s djecom, crtaju, izrađuju ukrase.
Niti naša ekipa Gastro lutalice nije mogla protiv djeteta u sebi pa smo zavirili u najpopularniji ured u Kastvu.

Još jednom smo se uvjerili da je Grad Kastav sinonim za bogatu povijest, zanimljivu arhitekturu i jedinstvenu turističku ponudu!
Tko jednom osluhne odjek svojih koraka po staromu uglačanom kamenu, po kojem su davno prije njega mnogi hodili, uvijek mu se vraća.

Ostale emisije

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama Dobar vam dan, dragi naši! Prošlu Gastro lutalicu obilježila je proslava Dana sv. Martina,Martinje. Običaj je to koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj na različite i posebne načine, a mi smo seveselili u Grižanama u Općini Vinodolskoj na...

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama Korak od mora, dva do sniga, Grižane su mjesto u  Općini Vinodol, poznate kao zelene doline mira i opuštenog odmora između mora i šumovitih planina. Smještene su pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile...

Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje Dobar dan. Vrijeme je za još jedno zajedničko lutanje. Danas vas vodimo u Općinu Viškovo, smještenu sjeverozapadno od Rijeke. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode...

Share This