Advent u Kastvu

Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.
     Izdignut iznad gradske vreve, Kastav je tijekom dugih stoljeća očuvao svoju bogatu povijest, brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike, kulturu i tradiciju, netaknutu prirodu. Istovremeno je, hodeći ukorak s vremenom, razvio suvremen poduzetnički duh vidljiv u atraktivnoj i osebujnoj turističkoj ponudi, kao i u tradicionalnim gospodarskim granama.
Kastav ima bogatu tradiciju i prepoznatljiv identitet. Tijekom svoje povijesti bio je upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja; bio je i ostao rasadnikom narodne svijesti, pa je, čak i kada su se u okolici počeli razvijati gradovi danas daleko veći od njega, uspio sačuvati autonomiju, jezik i običaje.
O veličini i značaju Kastva ranijih stoljeća danas svjedoči i stara gradska jezgra opasana srednjovjekovnim gradskim zidom s devet kula, smještena na brijegu visokome 365 metara, koja je bila i ostala središtem cijele Kastavštine.
Grad Kastav se oduvijek s pravom ponosio svojom kulturnom baštinom, a kulturne su manifestacije i danas najprepoznatljivije obilježje grada.
U dane oko Božića i Nove godine u Kastvu se održava prigodni adventni program. Svatko može pronaći nešto za sebe, upriličene su razne priredbe i koncerti.

Ove godine na Adventu s najljepšim pogledom Visualia festival donosi prošlogodišnje najuspješnije instalacije, ali i brojne jedinstvene i atraktivne nove, među kojima svakako veliku pozornost privlači projekcija na zidinama Crekvine posebno izrađena za Advent Kastav.
Isto tako, cijela ulica od Fortice do Crekvine sadržava posebne dekoracije, među kojima i photo point.

Ono što najviše veseli najmlađe posjetitelje, ali i one u kojima još uvijek čuči dijete, jest ured Bake Mraz u kojem se svakodnevno štošta zanimljivo događa. Baka priča zanimljive priče, dijeli slatkiše, a njeni pomoćnici-vilenjaci druže se s djecom, crtaju, izrađuju ukrase.
Niti naša ekipa Gastro lutalice nije mogla protiv djeteta u sebi pa smo zavirili u najpopularniji ured u Kastvu.

Još jednom smo se uvjerili da je Grad Kastav sinonim za bogatu povijest, zanimljivu arhitekturu i jedinstvenu turističku ponudu!
Tko jednom osluhne odjek svojih koraka po staromu uglačanom kamenu, po kojem su davno prije njega mnogi hodili, uvijek mu se vraća.

Ostale emisije

Zdrava hrana

Zdrava hrana

SMOOTHY BAR URBAN GARDEN OPATIJA i CACAO RIJEKA Dobar vam dan, dragi naši! Pozdravljamo vas na početku još jedne Gastro lutalice u kojoj ćemose baviti zdravom prehranom. Neuobičajeno u ovo blagdansko vrijeme, zar ne? Tko se ne sjećamirisa bakinih kolačića ili zamamne...

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama Dobar vam dan, dragi naši! Prošlu Gastro lutalicu obilježila je proslava Dana sv. Martina,Martinje. Običaj je to koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj na različite i posebne načine, a mi smo seveselili u Grižanama u Općini Vinodolskoj na...

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama Korak od mora, dva do sniga, Grižane su mjesto u  Općini Vinodol, poznate kao zelene doline mira i opuštenog odmora između mora i šumovitih planina. Smještene su pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile...

Share This