Martinje u Grižanama

Korak od mora, dva do sniga, Grižane su mjesto u  Općini Vinodol, poznate kao zelene doline mira i opuštenog odmora između mora i šumovitih planina.

Smještene su pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile ime. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres. U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela..Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica.

Župna crkva sv. Martina srednjovjekovnog je porijekla iz temelja pregrađena i proširena 1906. godine.

Rimljani su po prvi put na ovome području zasadili vinovu lozu i nazvali kraj Vallis vineariae ili dolina vina. Stoga Vinodol ima dugu i bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju i gotovo da i nema kuće koja ne radi domaće vino od vlastitog grožđa, najčešće žlahtine.

Martinja je tradicionalna manifestacija kojom se u Grižanima obilježava dan mjesta, blagdan sv. Martina – 11.11. Ljubitelji dobre zabave i domaće kapljice imali su priliku ove godine Martinju obilježiti od četvrtka, do ponedjeljka, a u brojnim događanjima svatko je mogao pronaći ponešto za sebe.

Nakon blagoslova i podizanja zastave mjesta manifestacija je započela Martinjom za mićih, nastupom djece Dječjeg vrtića „CVRČAK I MRAV“i učenika osnovnih škola JURJA KLOVIĆA – TRIBALJ i Dr. JOSIPA  PANČIĆA – BRIBIR Očuvanje tradicije i poštivanje običaja misija je koju mještani s puno ljubavi i truda prenose na svoje najmlađe.

Sutradan se nastavilo obilježavanje Martinje tradicionalnom smotrom i ocjenjivanjem vina.

Nakon ocjenjivanja vina i zabave koja je trajala dugo u noć, sutradan su martinjsko druženje otvorili boćari tradicionalnim boćarskim turnirom, a u poslijepodnevnim satima predstavljena je zbirka pjesma “Kanat jubavi” u Kući Klović u Grižanama.

Svi ljubitelji kotlića došli su na svoje u nedjelju ujutro jer se kuhao Martinjski kotlić, a ujedno se zaigrala i tradicionalna igra Marijaš. Nedjeljni je program  završio pikado turnirom u organizaciji Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.

Program se nastavio u ponedjeljak, na sam dan Martinje, koncelebriranom svetom misom I blagoslovom vina u župnoj crkvi Sv. Martina, a zabava se nastavila koncertom Tamburaškog orkestra KUD-a “dr. Antun Barac” i zbora Trisagion iz Bakra.

 U ovoj bogatoj martinjskoj manifestaciji svatko je mogao pronaći nešto po svome guštu. Ekipa Gastro lutalice uživala je u brojnim događanjima, družila se s gostoljubivim domaćinima, upoznavala običaje i ljepote kraja domaćina. Sve bogatstvo  tradicije i gastronomije nije moglo stati u jednu emisiju te smo stoga odlučili malo se duže zadržati u Grižanama. I u idućoj Gastro lutalici ostat ćemo ovdje te posvetiti se gastronomiji i starim običajima vezanim za obilježavanje Martinja.

Zato budite uz nas!

Ostale emisije

2. Peron – Cerovlje

2. Peron – Cerovlje

2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici ​Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je...

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...

Share This