Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Dobar dan. Vrijeme je za još jedno zajedničko lutanje. Danas vas vodimo u Općinu Viškovo, smještenu sjeverozapadno od Rijeke. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode obilježja su koja ovaj kraj čine sve privlačnijim.

Dolaskom rujna i jeseni približava se obilježavanje Dana zaštitinika Općine Viškovo sv. Mateja.Dvadeset i sedmu godinu za redom mještani i drugi posjetitelji manifestacije uživaju u bogatom kulturnom, edukativnom, sportskom i zabavnom programu pa smo i mi htjeli biti dijelom brojnih događanja.

Ljudi u ovome kraju oduvijek su bili poznati kao radišni. Zidali su suhozide, odnosno gromače i obrađivali škrtu zemlju. Živjeli su skromno, ali su uvijek odvajali vremena i truda da bi gradili svoj kraj, a život u njemu učinili ugodnijim.

Danas su se vremena bitno promijenila. Život je organiziran drugačije, ali ostala je naglašena ona vrijedna crta radišnosti i želje za boljitkom svakog stanovnika ovoga kraja. Obrtnici organizirani u Udruženju obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje provode mnogobrojne aktivnosti,  razvijaju poduzetničke planove i ideje te se ujedno druže i stvaraju prijateljstva. Upravo oni su, uz Općinu Viškovo, organizatori Poduzetničkoga dana i naši današnji domaćini.

Porazgovarali smo s Jasminkom Blečić, predsjednicom Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Nakon uživanja u pravoj domaćoj marendi i autohtonim delicijama, željeli smo saznati više o bontonu i kulturi stola. Kako pravilno postaviti stol, koji je odgovarajući pribor i čaše, kakvo se ponašanje očekuje za stolom svakodnevne su nedoumice kako ugostitelja, tako i domaćica u kućanstvima.

Za  kraj zanimljivog i sadržajima bogatog Poduzetničkog dana ostalo nam je druženje uz humanitarnu padelu. Obrtnici okupljeni u Udruženju obrtnika V-K-K-J poznati su kao veliki humanitarci pa su tako organizirali kuhanje humanitarne padele s brojnim poznatim kuharima i osobama iz javnog života.

 

Ekipa Gastro lutalice uživala je u danu bogatom zanimljivim događanjima. Vjerujem da jei vama bilo lijepo i da ste ponešto novoga naučili.

Ostale emisije

2. Peron – Cerovlje

2. Peron – Cerovlje

2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici ​Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je...

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...

Share This