Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Dobar dan. Vrijeme je za još jedno zajedničko lutanje. Danas vas vodimo u Općinu Viškovo, smještenu sjeverozapadno od Rijeke. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode obilježja su koja ovaj kraj čine sve privlačnijim.

Dolaskom rujna i jeseni približava se obilježavanje Dana zaštitinika Općine Viškovo sv. Mateja.Dvadeset i sedmu godinu za redom mještani i drugi posjetitelji manifestacije uživaju u bogatom kulturnom, edukativnom, sportskom i zabavnom programu pa smo i mi htjeli biti dijelom brojnih događanja.

Ljudi u ovome kraju oduvijek su bili poznati kao radišni. Zidali su suhozide, odnosno gromače i obrađivali škrtu zemlju. Živjeli su skromno, ali su uvijek odvajali vremena i truda da bi gradili svoj kraj, a život u njemu učinili ugodnijim.

Danas su se vremena bitno promijenila. Život je organiziran drugačije, ali ostala je naglašena ona vrijedna crta radišnosti i želje za boljitkom svakog stanovnika ovoga kraja. Obrtnici organizirani u Udruženju obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje provode mnogobrojne aktivnosti,  razvijaju poduzetničke planove i ideje te se ujedno druže i stvaraju prijateljstva. Upravo oni su, uz Općinu Viškovo, organizatori Poduzetničkoga dana i naši današnji domaćini.

Porazgovarali smo s Jasminkom Blečić, predsjednicom Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Nakon uživanja u pravoj domaćoj marendi i autohtonim delicijama, željeli smo saznati više o bontonu i kulturi stola. Kako pravilno postaviti stol, koji je odgovarajući pribor i čaše, kakvo se ponašanje očekuje za stolom svakodnevne su nedoumice kako ugostitelja, tako i domaćica u kućanstvima.

Za  kraj zanimljivog i sadržajima bogatog Poduzetničkog dana ostalo nam je druženje uz humanitarnu padelu. Obrtnici okupljeni u Udruženju obrtnika V-K-K-J poznati su kao veliki humanitarci pa su tako organizirali kuhanje humanitarne padele s brojnim poznatim kuharima i osobama iz javnog života.

 

Ekipa Gastro lutalice uživala je u danu bogatom zanimljivim događanjima. Vjerujem da jei vama bilo lijepo i da ste ponešto novoga naučili.

Ostale emisije

OPG Bogdan Komparić – Vodnjan

OPG Bogdan Komparić – Vodnjan

OPG Komparić - Vodnjan Vodnjan, gradić na jugozapadu Istre, od Pule udaljen 11,7 km, na 135 metara nadmorske visine, područje je starih tradicija nastao na tragovima prethistorijskih gradina u obliku koncentričnih krugova ili eliptičkih oblika u tehnici suhozida koje...

Best of 2019.

Best of 2019.

Best of 2019. Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi...

Bribir – drugi dio

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Share This