Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Dobar dan. Vrijeme je za još jedno zajedničko lutanje. Danas vas vodimo u Općinu Viškovo, smještenu sjeverozapadno od Rijeke. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode obilježja su koja ovaj kraj čine sve privlačnijim.

Dolaskom rujna i jeseni približava se obilježavanje Dana zaštitinika Općine Viškovo sv. Mateja.Dvadeset i sedmu godinu za redom mještani i drugi posjetitelji manifestacije uživaju u bogatom kulturnom, edukativnom, sportskom i zabavnom programu pa smo i mi htjeli biti dijelom brojnih događanja.

Ljudi u ovome kraju oduvijek su bili poznati kao radišni. Zidali su suhozide, odnosno gromače i obrađivali škrtu zemlju. Živjeli su skromno, ali su uvijek odvajali vremena i truda da bi gradili svoj kraj, a život u njemu učinili ugodnijim.

Danas su se vremena bitno promijenila. Život je organiziran drugačije, ali ostala je naglašena ona vrijedna crta radišnosti i želje za boljitkom svakog stanovnika ovoga kraja. Obrtnici organizirani u Udruženju obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje provode mnogobrojne aktivnosti,  razvijaju poduzetničke planove i ideje te se ujedno druže i stvaraju prijateljstva. Upravo oni su, uz Općinu Viškovo, organizatori Poduzetničkoga dana i naši današnji domaćini.

Porazgovarali smo s Jasminkom Blečić, predsjednicom Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Nakon uživanja u pravoj domaćoj marendi i autohtonim delicijama, željeli smo saznati više o bontonu i kulturi stola. Kako pravilno postaviti stol, koji je odgovarajući pribor i čaše, kakvo se ponašanje očekuje za stolom svakodnevne su nedoumice kako ugostitelja, tako i domaćica u kućanstvima.

Za  kraj zanimljivog i sadržajima bogatog Poduzetničkog dana ostalo nam je druženje uz humanitarnu padelu. Obrtnici okupljeni u Udruženju obrtnika V-K-K-J poznati su kao veliki humanitarci pa su tako organizirali kuhanje humanitarne padele s brojnim poznatim kuharima i osobama iz javnog života.

 

Ekipa Gastro lutalice uživala je u danu bogatom zanimljivim događanjima. Vjerujem da jei vama bilo lijepo i da ste ponešto novoga naučili.

Ostale emisije

Advent u Kastvu

Advent u Kastvu

Advent u Kastvu Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u...

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama Dobar vam dan, dragi naši! Prošlu Gastro lutalicu obilježila je proslava Dana sv. Martina,Martinje. Običaj je to koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj na različite i posebne načine, a mi smo seveselili u Grižanama u Općini Vinodolskoj na...

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama Korak od mora, dva do sniga, Grižane su mjesto u  Općini Vinodol, poznate kao zelene doline mira i opuštenog odmora između mora i šumovitih planina. Smještene su pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile...

Share This