Best of 2019.

Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi domaćini. U današnjoj emisiji prisjetit ćemo se nekih od njih. Zato vas pozivamo da i danas lutate s nama.

Na početku vas vodimo do Učke i Ćićarije koje su oduvijek svojom ljepotom privlačile brojne izletnike i posjetitelje kojima njihova oaza zelenila i mira nudi bijeg iz gradske vreve. Upravo je zbog blizine gradskih središta Učka oduvijek bila omiljeno izletište brojnim planinarima i zaljubljenicima u prirodu.
Restaurant Učka smješten je u srcu Parka prirode Učka na 922 m nadmorske visine.
Priča o ovoj kući na planini počinje kada se dvoje Opatijaca preselilo na Učku i počelo od nule. Vođeni hrabrom idejom uskoro su shvatili da im planina pruža sve što im treba, i danas uz miris cjepanica iz kamina, imamo nasmiješen i vedar par koji je spreman objasniti svako jelo u najsitniji detalj i pritom poslužiti vrhunsko vino.
Netaknuta priroda s prekrasnim pogledom na Kvarner, svježi zrak, mir i domaći ugođaj, glavna su obilježja ovog restorana.
Uživajući na Učki odlučili smo produžiti koji kilometer do zaleđa grada Labina gdje smo našli posebnu malu općinu koja se zove Sveta Nedelja ili Nedešćina. Zelena priroda ovdje vrvi mogućnostima za aktivan odmor na biciklističkim i pješačkim stazama i istraživanje prirode te nudi raznovrsne oblike smještaja od agroturizma do ruralnih kuća i apartmana, a istovremeno je more udaljeno svega 10 kilometara. Pravo mjesto za obitelji, izletnike ili avanturiste koje žele drugačije provesti svoj odmor i imati priliku uživati u krajoliku koji može pružati samo Istra.
Bajkoviti pejzaž i stari uski šumski puteljci doveli su nas do vile koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Oduševljeni Villom Fotograficom i našim domaćinom odlučili smo nastaviti naše istraživanje.

(…)

Kad od Zagreba krenete prema Varaždinu krajolik se naočigled mijenja. Mekane linije pitomih brežuljaka, razasuta naselja , trsi, kleti – ne možete pogriješiti – u Zagorju ste.
Vinarija Šafran izrasla je iz višestoljetne obiteljske tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Danas je opremljena sa najsuvremenijom opremom za preradu grožđa, fermentaciju, sazrijevanje i čuvanje vina. Tako se u jednom dijelu vinarije obavlja prerada grožđa i fermentacija vina, po najsuvremenijim metodama i uz stalnu brigu enologa i podrumara, a za sazrijevanje vina uređen je poseban dio podruma s inox i drvenim bačvama. Pravo mjesto za početak priče o vinu.

(…)

Ljudi u Primorju posebno vole peto godišnje doba, odnosno doba kada žive drugačiji život, žive karneval, žive stoljećima dugu tradiciju.
Nošenje maski kojima čovjek tjera zle duhove i priziva proljeće prisutno je u mnogim brdskim prostorima. Ovaj se običaj ukorijenio na području Općine Viškovo u kojoj su zvončari nezaobilazni dio karnevalskog rituala. Oni su posebnost kraja i na najbolji način prenose kulturno naslijeđe.

(…)

Bez obzira spuštate li se uz kanjon Riječne, ili dolazite iz smjera Zapada ili s mora, kad ugledate Trsatsku Gradinu, Korzo s Gradskom urom , Lučke dizalice ili Deltu i Mrtvi kanal, znate da ste došli u Rijeku.
Povijest starog grada bogata je i duga. Sjeli smo na par metara od Rimskog principija . To je očuvan dio kompleksa kasnoantičkog vojnog zapovjedništva, sagrađen u drugoj polovini 3. , a srušen početkom 5. stoljeća. Danas je uređen u Arheološki park.
Ivan Kobler, po kojem trg nosi ime , pravnik po struci sakupljao je povijesne crtice o gradu na Rječini I tako ga danas znamo kao najznačajnijeg je povjesničara Rijeke.
Svoju povijest na ovom trgu ispisuje i Bistro i Pizzerija Maslina.

(…)

Ako vam zima i otoci nekako ne zvuče kao zabavna kombinacija, onda je vrijeme da zaboravite stare navike. Na Pašmanu se naime u ožujku pred početak proljeća održava Škraping. Kao što mu i samo ime govori , riječ je o trčanju po otočkim – škrapama. Ove je godine u svom 14. izdanju okupio preko 1200 trkača, profesionalaca i amatera.
Iz Tkona smo odlučili poći put Bribira. Doduše, nije nam baš bilo usput. Ali znatiželja ne poznaje granice.

Bribir se nalazi između Novog Vinodolskog i Bakra, u Vinodolskoj općini. Bribir je nekadašnje sjedište krčkih knezova – Frankopana.
Tradicijska baština Vinodola bogata je i zanimljiva, proizašla iz načina života kroz stoljeća i raznih povijesnih utjecaja.
Nakon što smo zaplesali tradicionalno bribirsko kolo, čuli sopile i tamburaše, odlučili smo saznati više o uskrsnim običajima u bribirskom kraju.
Mirisi jedinstvenog bribirskog prisnaca pobudili su znatiželju u ekipi Gastro lutalice pa smo zamolili domaćice da nam otkriju sastojke prisnaca i pokažu postupak miješanja i pečenja. Objeručke su nas prihvatile i prenijele nam svoje kulinarsko umijeće.

(…)

Eto, dragi naši, u današnjoj emisiji izdvojili smo neke posebne trenutke ovogodišnje sezone. Vjerujem da ste ih se rado prisjetili I s nama uživali. Ako jeste, onda svakako zakazujemo susret u novoj sezoni. Budite uz nas, lutajte s nama I otkrivajmo zajedno posebnosti I ljepote hrvatskih krajeva.
Do gledanja!

Ostale emisije

Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje

Gastro lutalica – Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje Dobar dan. Vrijeme je za još jedno zajedničko lutanje. Danas vas vodimo u Općinu Viškovo, smještenu sjeverozapadno od Rijeke. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode...

OPG Bogdan Komparić – Vodnjan

OPG Bogdan Komparić – Vodnjan

OPG Komparić - Vodnjan Vodnjan, gradić na jugozapadu Istre, od Pule udaljen 11,7 km, na 135 metara nadmorske visine, područje je starih tradicija nastao na tragovima prethistorijskih gradina u obliku koncentričnih krugova ili eliptičkih oblika u tehnici suhozida koje...

Bribir – drugi dio

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Share This