Vinodolska dolina raj je za bicikliste, šetače, planinare, penjače i lovce. Biciklističke i planinarske staze, šetnice koje prolaze prekrasnim vinodolskim predjelima omogućavaju gostima doživljaj ljepota Vinodola, očuvane prirode i kulturno-povijesne baštine. Izraz “korak od mora, dva od sniga” najbolje opisuje različitost klime u Vinodolu. Upravo takva klima pogoduje razvoju vinogradarstva i vinarstva koji je kroz povijest doživio različite uspone i padove.
Vinogradarstvo u Hrvatskom primorju seže još u doba starih Rimljana koji su ove prostore prepoznali kao plodnu oazu za proizvodnju vina. Među njima je i Vinodolska dolina, doslovni prijevod rimskog naziva “Vallis Vinearia”.
O važnosti vina govori i jedan od najvažnijih pisanih hrvatskih dokumenata, Vinodolski zakonik iz 1288. godine. U zapisu se uređuje pudarija (straža) nad vinogradima, govori se o vinu, konobi i kašteladu (podrumar, ekonom, konobar). Gotovo u svim statutima srednjovjekovnih gradova primorske Hrvatske bilo je odredbi koje su i danas primjenjive, npr. o uživanju vina uz potrebnu trezvenost ili pak o zabrani prodaje vina pijancima.
Revitalizacija Vinodolske doline započinje 1994. g., dolaskom prognanika iz Vukovara koji su, Vinogradari i vinari po struci, znali su što je potrebno ovoj dolini.
Tako počinje priča o vinariji Pavlomir, čiji je vlasnik naš današnji domaćin, gospodin Miroslav Palinkaš.
Danas vinarija ima u posjedu 40 hektara zemlje od čega 31 hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica u čemu danas uživaju brojni posjetitelji. Za dvadeset godina rada stvorena su vina koja po ocjenama struke konkuriraju najboljim svjetskim vinima. Palinkaš posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti Žlahtina, koju je vratio u Vinodol. Uz žlahtinu njeguje i vina drugih sorti, a vrlo je ponosan i na proizvodnju vrhunskih pjenušaca. Kruna je svake vinske proizvodnje pjenušac, koji traži vrhunsko znanje i njegu. Jeste li znali da se u svakoj boci pjenušca nalazi oko 250 milijuna mjehurića? Ima nešto čarobno u tim mjehurićima, a jednom kada doista uđete u svijet pjenušaca, željet ćete uvijek biti u njemu.
O kvaliteti vina vinarije Pavlomir govore brojne nagrade i priznanja, koja su osvojili na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina.
Srce vinske kuće Pavlomir nalazi se u kušaonici koju su osmislili kao spoj starog i tradicionalnog te nove arhitekture. Ugodan interijer u kojem prevladavaju cigla i drvo, s osmišljenim detaljima i daškom elegancije, idealan je za provođenje vremena s dragim ljudima uz čašicu razgovora. Degustacija vina može biti organizirana za grupe, ali i za individualne goste.

Miroslav Palinkaš, osim što radi vrhunska vina, i jako dobro kuha, a u svojim jelima ne skriva dašak rođene Slavonije i ljubav prema njoj. Za našu ekipu pripremio je čobanac, spravljen po posebnoj tradicionalnoj recepturi.

Uz vinski podrum, na otvorenom i s pogledom na raskošne vinograde, osmišljen je prostor na kojem možete bezbrižno uživati za lijepog vremena. Uz sjedeći dio nalaze se i bačva/šank te roštilj, pogodni za razne proslave poput rođendana, krštenja, godišnjica i sl. te za degustacije vina.
Uživali smo u pogledu, zanimljivim okusima čobanca i kapljici vrhunskih vina vinarije Pavlomir. jerujemo da ste i vi doživjeli bogatstvo mirisa, boje prirode i najfinije arome servirane na visokoj nožici. Ako jeste, gledajte nas i idući put te lutajte s nama po zanimljivim krajevima Hrvatske u novoj Gastro lutalici.

 

Share This