Advent u Novom Vinodolskom

U zaobalnom dijelu Rivijere, od Bakarca do Novog Vinodolskog pruža se plodna dolina VINODOL (Vallis vinearia), koja je u tom kamenitom i kraškom području, nekad bila većini stanovništva jedini izvor osnovnih životnih potreba.

Novi Vinodolski svojim geografskim i prostornim položajem, predstavlja turistički fenomen, koji se svake godine sve više preobražava u ekskluzivno turističko središte, jer posjeduje čisto more, prikladne prostore za izgradnju hotela najviših kategorija, romantične horizonte što ih čine zelena polja, sure stijene, bjelogorične i crnogorične šume, a nadasve slikovita i razvedena obala,

Jadranska turistička cesta spaja Novi Vinodolski preko Rijeke sa srednjom Europom i ostalim njezinim dijelovima a morskim putem, kako Primorac kaže, povezan je Novi Vinodolski s cijelim svijetom.

Jedan od najvažnijih kulturnih spomenika našeg naroda i ujedno jedan od važnijih evropskih srednjovjekovnih dokumenata, Vinodolski zakon bogat je izvor za upoznavanje svakidašnjeg života naših predaka. To je najstariji  cjelovito sačuvani spomenik običajnoga prava na hrvatskome jeziku.
Ovaj pravni spis nema naslova, a napisan je glagoljicom 6. siječnja 1288.

Vinodolski zakonik vrlo je važan izvor za upoznavanje društvene strukture vinodolske zajednice, njezina ustroja i prava, te etnološke i kulturne baštine. Uz to jedan je od najvrednijih spomenika srednjovjekovnoga hrvatskog jezika.

Čitavi Vinodol je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije.


Saznavši brojne zanimljivosti o našim domaćinima, željeli smo sami iskusiti i istražiti zanimljive dijelove Novog Vinodolskog. U potrazi za božićnim raspoloženjem i adventskim događanjima, dolutali smo u Hotel Lišanj. Oduševila nas je mješavina povijesne obnove i sadržaja orjentiranih na djecu, što  čini idealnu kombinaciju za obiteljski odmor.


Prepuna božićnog ugođaja, topline i veselja, ekipa Gatro lutalice željela je okusiti prigodne specijalitete. Put nas je doveo u Marinu Novi, smještenu u neposrednoj blizini gradske luke Novog Vinodolskog. Izgrađena je prema najvišim standardima luka nautičkog turizma, to je jedina hrvatska marina kategorizirana s najviših »5 sidara«. Svojim korisnicima garantira uslugu visoke razine sigurnosti i kvalitete.

Tu se nalazi i restoran Admiral u koji su naša gastro nepca morala zaviriti. Nezaboravan pogled, gostoljubivi domaćini i primamljivi mirisi iz kuhinje u potpunosti su nas obuzeli.

Ostale emisije

Halubajski zvončari

Halubajski zvončari Područje općine Viškovo smješteno je sjeverozapadno od Rijeke na površini od svega 20-tak kvadratnih kilometara. Blizina Rijeke, Opatije, graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode obilježja su koja ovaj kraj čine sve privlačnijim.Općina...

Pavlomir

Vinodolska dolina raj je za bicikliste, šetače, planinare, penjače i lovce. Biciklističke i planinarske staze, šetnice koje prolaze prekrasnim vinodolskim predjelima omogućavaju gostima doživljaj ljepota Vinodola, očuvane prirode i kulturno-povijesne baštine. Izraz...

Vinarija Šafran

Vinarija Šafran Kad od Zagreba krenete prema Varaždinu  krajolik se naočigled mijenja. Mekane linije pitomh brežuljaka, razasuta naselja , trsi, kleti - ne možete pogriješiti – u Zagorju ste. Točno na 25-tom kilometru  magistralne ceste koja glavni grad spaja sa...

Share This