Advent u Novom Vinodolskom

U zaobalnom dijelu Rivijere, od Bakarca do Novog Vinodolskog pruža se plodna dolina VINODOL (Vallis vinearia), koja je u tom kamenitom i kraškom području, nekad bila većini stanovništva jedini izvor osnovnih životnih potreba.

Novi Vinodolski svojim geografskim i prostornim položajem, predstavlja turistički fenomen, koji se svake godine sve više preobražava u ekskluzivno turističko središte, jer posjeduje čisto more, prikladne prostore za izgradnju hotela najviših kategorija, romantične horizonte što ih čine zelena polja, sure stijene, bjelogorične i crnogorične šume, a nadasve slikovita i razvedena obala,

Jadranska turistička cesta spaja Novi Vinodolski preko Rijeke sa srednjom Europom i ostalim njezinim dijelovima a morskim putem, kako Primorac kaže, povezan je Novi Vinodolski s cijelim svijetom.

Jedan od najvažnijih kulturnih spomenika našeg naroda i ujedno jedan od važnijih evropskih srednjovjekovnih dokumenata, Vinodolski zakon bogat je izvor za upoznavanje svakidašnjeg života naših predaka. To je najstariji  cjelovito sačuvani spomenik običajnoga prava na hrvatskome jeziku.
Ovaj pravni spis nema naslova, a napisan je glagoljicom 6. siječnja 1288.

Vinodolski zakonik vrlo je važan izvor za upoznavanje društvene strukture vinodolske zajednice, njezina ustroja i prava, te etnološke i kulturne baštine. Uz to jedan je od najvrednijih spomenika srednjovjekovnoga hrvatskog jezika.

Čitavi Vinodol je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije.


Saznavši brojne zanimljivosti o našim domaćinima, željeli smo sami iskusiti i istražiti zanimljive dijelove Novog Vinodolskog. U potrazi za božićnim raspoloženjem i adventskim događanjima, dolutali smo u Hotel Lišanj. Oduševila nas je mješavina povijesne obnove i sadržaja orjentiranih na djecu, što  čini idealnu kombinaciju za obiteljski odmor.


Prepuna božićnog ugođaja, topline i veselja, ekipa Gatro lutalice željela je okusiti prigodne specijalitete. Put nas je doveo u Marinu Novi, smještenu u neposrednoj blizini gradske luke Novog Vinodolskog. Izgrađena je prema najvišim standardima luka nautičkog turizma, to je jedina hrvatska marina kategorizirana s najviših »5 sidara«. Svojim korisnicima garantira uslugu visoke razine sigurnosti i kvalitete.

Tu se nalazi i restoran Admiral u koji su naša gastro nepca morala zaviriti. Nezaboravan pogled, gostoljubivi domaćini i primamljivi mirisi iz kuhinje u potpunosti su nas obuzeli.

Ostale emisije

OPG Brzić – Otok Pašman

OPG Brzić - Otok Pašman Otok bez granica. Otok sreće i radosti, malih ljudi velika srca – to je Pašman. Jedan je od otoka zadarskog arhipelaga a nalazi se svega par kilometara od kopna I tik do prekrasnih Kornata. Ljeti je Pašman pun turista I užitaka koje nosi ljeto....

Tkon na otoku Pašmanu (Sajam otočnih proizvoda)

Tkon na otoku Pašmanu (Sajam otočnih proizvoda) Ako vam zima i otoci nekako ne zvuče kao zabavna kombinacija, onda je vrijeme dazaboravite stare navike i krenete s nama na trajekt.Na Pašmanu se naime u ožujku pred početak proljeća održava Škraping. Kao što mui samo...

Pizzeria Maslina na Zelenom trgu u Rijeci

Pizzeria Maslina na Zelenom trgu u Rijeci Bez obzira spuštate li se uz kanjon Riječne, ili dolazite iz smjera Zapada ili s mora, kad ugledate Trsatsku Gradinu, Korzo s Gradskom urom , Lučke dizalice ili Deltu i Mrtvi kanal, znate da ste došli u Rijeku. Spustili smo u...

Share This