Advent u Novom Vinodolskom

U zaobalnom dijelu Rivijere, od Bakarca do Novog Vinodolskog pruža se plodna dolina VINODOL (Vallis vinearia), koja je u tom kamenitom i kraškom području, nekad bila većini stanovništva jedini izvor osnovnih životnih potreba.

Novi Vinodolski svojim geografskim i prostornim položajem, predstavlja turistički fenomen, koji se svake godine sve više preobražava u ekskluzivno turističko središte, jer posjeduje čisto more, prikladne prostore za izgradnju hotela najviših kategorija, romantične horizonte što ih čine zelena polja, sure stijene, bjelogorične i crnogorične šume, a nadasve slikovita i razvedena obala,

Jadranska turistička cesta spaja Novi Vinodolski preko Rijeke sa srednjom Europom i ostalim njezinim dijelovima a morskim putem, kako Primorac kaže, povezan je Novi Vinodolski s cijelim svijetom.

Jedan od najvažnijih kulturnih spomenika našeg naroda i ujedno jedan od važnijih evropskih srednjovjekovnih dokumenata, Vinodolski zakon bogat je izvor za upoznavanje svakidašnjeg života naših predaka. To je najstariji  cjelovito sačuvani spomenik običajnoga prava na hrvatskome jeziku.
Ovaj pravni spis nema naslova, a napisan je glagoljicom 6. siječnja 1288.

Vinodolski zakonik vrlo je važan izvor za upoznavanje društvene strukture vinodolske zajednice, njezina ustroja i prava, te etnološke i kulturne baštine. Uz to jedan je od najvrednijih spomenika srednjovjekovnoga hrvatskog jezika.

Čitavi Vinodol je jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije.


Saznavši brojne zanimljivosti o našim domaćinima, željeli smo sami iskusiti i istražiti zanimljive dijelove Novog Vinodolskog. U potrazi za božićnim raspoloženjem i adventskim događanjima, dolutali smo u Hotel Lišanj. Oduševila nas je mješavina povijesne obnove i sadržaja orjentiranih na djecu, što  čini idealnu kombinaciju za obiteljski odmor.


Prepuna božićnog ugođaja, topline i veselja, ekipa Gatro lutalice željela je okusiti prigodne specijalitete. Put nas je doveo u Marinu Novi, smještenu u neposrednoj blizini gradske luke Novog Vinodolskog. Izgrađena je prema najvišim standardima luka nautičkog turizma, to je jedina hrvatska marina kategorizirana s najviših »5 sidara«. Svojim korisnicima garantira uslugu visoke razine sigurnosti i kvalitete.

Tu se nalazi i restoran Admiral u koji su naša gastro nepca morala zaviriti. Nezaboravan pogled, gostoljubivi domaćini i primamljivi mirisi iz kuhinje u potpunosti su nas obuzeli.

Ostale emisije

Best of 2019.

Best of 2019.

Best of 2019. Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi...

Bribir – drugi dio

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir Bribir se nalazi između Novog Vinodolskog i Bakra, u Vinodolskoj općini. Put do Bribira od smjera mora vodi takozvana "Rajska dolina". Bribir je nekadašnje sjedište krčkih knezova - Frankopana.Tradicijska baština Vinodola bogata je i...

Share This