Vinarija Šafran

Kad od Zagreba krenete prema Varaždinu  krajolik se naočigled mijenja. Mekane linije pitomh brežuljaka, razasuta naselja , trsi, kleti – ne možete pogriješiti – u Zagorju ste. Točno na 25-tom kilometru  magistralne ceste koja glavni grad spaja sa baroknim gradom nalazi se Breznički Hum. U prvoj polovini 14. stoljeća arhiđakon Ivan spominje župnu crkvu „sancti Martini de Lona“ te prema tome zaključujemo da je župa od samoga nastanka stavljena pod zaštitu sv. Martina. I eto, Sve do dana današnjeg župa časti i stavlja se pod zaštitu istoga sveca – sv. Martina biskupa.   S obzirom na sveca zaštitnika, činilo se  kao oravo mjesto na kojem gastro lutalice mogu napokon potvrditi ili odbaciti priče koje kruže o zagorskim vinima.

Vinarija Šafran izrasla je iz višestoljetne obiteljske tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Danas je opremljena sa najsuvremenijom opremom za preradu grožđa, fermentaciju, sazrijevanje i čuvanje vina. Tako se  u jednom dijelu vinarije obavlja prerada grožđa i fermentacija vina, po najsuvremenijim metodama i uz stalnu brigu enologa i podrumara, a za sazrijevanje vina uređen je poseban dio podruma s inox i drvenim bačvama. Pravo mjesto za početak priče o vinu.

Vinarija Šafran diči  i poštuje  tradiciju, no koristi sve prednost moderne tehnologije i novih znanja u vinogradarstvu i  vinarstvu . Upravo je to, kažu,  najbolji put do kvalitete.

Sjajna prilika za naučiti nešto vrlo konkretno!  Purica z mlincima i štrukli, to je po svoj prilici prvo što nam  od gastronomskih delicija padne na pamet kad je Zagorje u pitanju  i iskreno  – to je bilo ono što smo očekivali. Ali jedna od čari s kojima se gastro lutalice susreću upravo su  – iznenađenja.

Nakon dobre hrane i dobre kapljice paše i dobra šetnja po prošetali Brezničkom humu. Ovo malo pitoreskno  mjesto ima znamenitosti koje vrijedi posjetitiNedaleko od samoga ulaska sa sjeverne strane u naselje nailazimo na „fragment“ nekadašnjega bogatoga antičkoga stvaralaštva rimskoga razdoblja u ovom kraju.Riječ je o tzv. Panovu izvoru. Prema starogrčkoj mitologiji Pan je bio bog šuma i pokrovitelj stada i pastira koji je svojom nenadanom pojavom uz vjetar i huku kod pastira i stada izazivao takozvani „panični strah“. Beržničkim humom protiče rijeka Lonja – a ono što ju dodatno krasi je kameni most .Vrijeme nastanka mosta preko rijeke lonje nije poznato jer most nema nikakvih izrazitih karakteristika tako da bi mogao biti sagrađen između 16. i 17., ali isto tako i u 19. stoljeću. A i vinarija Šafran jako drži d svoje povijesti , najstariji zapis o njima datira iz 17. Stoljeća:

Vinarija Šafran u budućnosti namjerava povećati površinu vinograde sa dosadašnjih 20 na barem 35 hektara. I naravno, i dalje podizati kvalitetu svojih vina. To je ustalom prvi uvjet kod plasiranja vina na tržište. Najbolje vrijeme u kojem se vinari  mogu predstaviti publici svakako su dani adventa. Zato smo krenuli put onog koji je tri godine za redom odnio titulu najljepšeg u Europi – Adventa u Zagrebu. Pod satom na samom trgu Bana Jelačića zatekli smo Mladena Kešera, također poznatog vinara iz Kalnika koji se upravo grijao kuhanim vinom

: Bilo je lijpo družiti se s dobrim ljudima zagorskim na trgu bana jelačića koji je, usput budi rečeno, i sam jednom prenoćio u Brezničkom humu, pa onda u crkvenu knjigu upisao – otprilike – u studenom tom krevetu prespavah mirno noć, ko se rodi na tom svetu, svaki mora amo doć. Znao je ban..:)

Ostale emisije

Best of 2019.

Best of 2019. Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi...

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir Bribir se nalazi između Novog Vinodolskog i Bakra, u Vinodolskoj općini. Put do Bribira od smjera mora vodi takozvana "Rajska dolina". Bribir je nekadašnje sjedište krčkih knezova - Frankopana.Tradicijska baština Vinodola bogata je i...

Share This