Brgud po starinski

U zaleđu Opatije, ponad Općine Matulji, daleko od gradske gužve i vreve, nalazi se mjesto Veli Brgud. Tamošnje ulice već petu godinu zaredom udahnule su nam duh starih, možda i zaboravljenih vremena.
Tamo žive skromni, veseli ljudi koji čuvaju svoju starinu i običaje.

Brgud po starinski prerastao je okvire lokalnog značaja i pretvorio se u manifestaciju koja plijeni veliku pozornost diljem zavičaja.
Brgujki i Brgujci, oni najmlađi i najstariji, izašli su izvan svojih domova odjeveni u odjeću kakvu su nosili njihovi preci i izvodili su aktivnosti, prikazivali zanate kojima su se bavili njihovi stari i koji su u prošlosti bili dio svakodnevice.
Oni svoje uloge prožimlju emocijama, što gledateljima pruža vjeran i jedinstven prikaz.
Uz zvukove harmonike, mirisi ukusne domaće hrane privukli su nas u starinsku kuhinju.

Svi posjetitelji na Brgudu imali su priliku vidjeti staru kuću s ognjištem i crnim zidovima, koja je u potpunosti zadržala svoju autentičnost.

Prošetali smo starom brgujskom ulicom i oduševili se starim zanatima, ali i srčanim glumcima koju su svoje uloge prihvatili vrlo ozbiljno i emotivno.

Uživali smo u manifestaciji koja je otrgla zaboravu stare zanate, običaje, glazbu, jezik. Na trenutak smo izmaknuli užurbanoj svakodnevici, prepustili se prirodi i uživali u dobrom društvu.

 

Ostale emisije

Advent u Kastvu

Advent u Kastvu

Advent u Kastvu Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u...

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama

Gastronomija u Grižanama Dobar vam dan, dragi naši! Prošlu Gastro lutalicu obilježila je proslava Dana sv. Martina,Martinje. Običaj je to koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj na različite i posebne načine, a mi smo seveselili u Grižanama u Općini Vinodolskoj na...

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama

Martinje u Grižanama Korak od mora, dva do sniga, Grižane su mjesto u  Općini Vinodol, poznate kao zelene doline mira i opuštenog odmora između mora i šumovitih planina. Smještene su pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica “Griža” po kojima su i dobile...

Share This