Brgud po starinski

U zaleđu Opatije, ponad Općine Matulji, daleko od gradske gužve i vreve, nalazi se mjesto Veli Brgud. Tamošnje ulice već petu godinu zaredom udahnule su nam duh starih, možda i zaboravljenih vremena.
Tamo žive skromni, veseli ljudi koji čuvaju svoju starinu i običaje.

Brgud po starinski prerastao je okvire lokalnog značaja i pretvorio se u manifestaciju koja plijeni veliku pozornost diljem zavičaja.
Brgujki i Brgujci, oni najmlađi i najstariji, izašli su izvan svojih domova odjeveni u odjeću kakvu su nosili njihovi preci i izvodili su aktivnosti, prikazivali zanate kojima su se bavili njihovi stari i koji su u prošlosti bili dio svakodnevice.
Oni svoje uloge prožimlju emocijama, što gledateljima pruža vjeran i jedinstven prikaz.
Uz zvukove harmonike, mirisi ukusne domaće hrane privukli su nas u starinsku kuhinju.

Svi posjetitelji na Brgudu imali su priliku vidjeti staru kuću s ognjištem i crnim zidovima, koja je u potpunosti zadržala svoju autentičnost.

Prošetali smo starom brgujskom ulicom i oduševili se starim zanatima, ali i srčanim glumcima koju su svoje uloge prihvatili vrlo ozbiljno i emotivno.

Uživali smo u manifestaciji koja je otrgla zaboravu stare zanate, običaje, glazbu, jezik. Na trenutak smo izmaknuli užurbanoj svakodnevici, prepustili se prirodi i uživali u dobrom društvu.

 

Ostale emisije

2. Peron – Cerovlje

2. Peron – Cerovlje

2. Peron Cerovlje je središnje naselje prostrane općine koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja. Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste...

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici

Matuljski umirovljenici ​Dobrodošli u još jednu Gastro lutalicu. Danas vas vodimo u zaleđe Opatije, Općinu Matulji,koja, smještena u sjevernom dijelu Primorsko-goranske županije, predstavlja svojevrsnu granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. To je...

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici

Maškare u Gastro lutalici U današnjoj emisiji odlučili smo se prepustiti čarima 5. godišnjeg doba. Maškarano ludilo u primorskim krajevima tradicija je koja se svake godine obnavlja I živi. To je razdoblje smijeha, veselja, plesa, radosti, vrijeme u kojem se...

Share This