Brgud po starinski

U zaleđu Opatije, ponad Općine Matulji, daleko od gradske gužve i vreve, nalazi se mjesto Veli Brgud. Tamošnje ulice već petu godinu zaredom udahnule su nam duh starih, možda i zaboravljenih vremena.
Tamo žive skromni, veseli ljudi koji čuvaju svoju starinu i običaje.

Brgud po starinski prerastao je okvire lokalnog značaja i pretvorio se u manifestaciju koja plijeni veliku pozornost diljem zavičaja.
Brgujki i Brgujci, oni najmlađi i najstariji, izašli su izvan svojih domova odjeveni u odjeću kakvu su nosili njihovi preci i izvodili su aktivnosti, prikazivali zanate kojima su se bavili njihovi stari i koji su u prošlosti bili dio svakodnevice.
Oni svoje uloge prožimlju emocijama, što gledateljima pruža vjeran i jedinstven prikaz.
Uz zvukove harmonike, mirisi ukusne domaće hrane privukli su nas u starinsku kuhinju.

Svi posjetitelji na Brgudu imali su priliku vidjeti staru kuću s ognjištem i crnim zidovima, koja je u potpunosti zadržala svoju autentičnost.

Prošetali smo starom brgujskom ulicom i oduševili se starim zanatima, ali i srčanim glumcima koju su svoje uloge prihvatili vrlo ozbiljno i emotivno.

Uživali smo u manifestaciji koja je otrgla zaboravu stare zanate, običaje, glazbu, jezik. Na trenutak smo izmaknuli užurbanoj svakodnevici, prepustili se prirodi i uživali u dobrom društvu.

 

Ostale emisije

Best of 2019.

Best of 2019.

Best of 2019. Dragi naši vjerni Gastroljupci, u ovoj sezoni emisije Gastro lutalica zaista smo vidjeli i okusili svu raskoš, bogatstvo i ljepotu naših krajeva. Miješali su se tu neopisivi mirisi i okusi, prekrasni krajolici, posebni običaji i dragi nam i gostoljubivi...

Bribir – drugi dio

Bribir – drugi dio

Bribir - drugi dio Vinodol je naseljen još u kameno doba, a u 2. stoljeću prije Krista Rimljani mu daju ime Vallis vineariae. Dolaskom Hrvata Vinodol dobiva današnje ime, a vinova loza, posebno autohtona sorta žlahtina, uzgaja se sve do danas. Ostaci starih zidina i...

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir

Kulturno umjetničko društvo Bribir Bribir se nalazi između Novog Vinodolskog i Bakra, u Vinodolskoj općini. Put do Bribira od smjera mora vodi takozvana "Rajska dolina". Bribir je nekadašnje sjedište krčkih knezova - Frankopana.Tradicijska baština Vinodola bogata je i...

Share This