Mali Lošinj najveće je naselje na otoku, smješten je s južne strane lošinjskog zaljeva te je zahvaljujući tom položaju postao značajno pomorsko i trgovačko, a danas i turističko središte. Smješten je u uvali Augusta, najvećoj zatvorenoj uvali ovoga otočja.

Danas je Mali Lošinj najveći otočni grad na Jadranu. Danas je Mali Lošinj jedan od glavnih turističkih centara na Jadranu, poznat u svim europskim turističkim krugovima o čemu svjedoče mnogobrojni vjerni gosti, koji ga posjećuju svake godine iznova. Mali Lošinj dobitnik je titule šampiona turizma 2007. godine, a 2009. godine Srebrnog cvijeta Europe. S više od 260 sunčanih dana godišnje, Lošinj spada među najsunčanija područja u Hrvatskoj, stoga nije čudo da je otok uvijek poput raskošnog, zelenog zimskog vrta s kontroliranom mikroklimom. Sačuvano prirodno okruženje jedinstvena je osobina otoka; čistoća mora i zraka, blaga klima, biljni pokrov, aromatični mirisi, uz opuštanje i odmor, blagotvorno će djelovati na vas i učiniti vas zdravijima i sretnijima. Uz prirodne ljekovite činitelje, na Lošinju se tijekom cijele godine nude brojni programi u prirodi i specijaliziranim ustanovama, koji će vam pomoći očuvati i povratiti narušenu vitalnost. Upravo zato, otok je danas diljem svijeta poznat kao klimatsko lječilište. Dobrodošli na Lošinj, otok vitalnosti!

Druga polovica travnja rezervirana je za Feštu lošinjske kuhinje. Ugostitelji se rado uključuju u spomenutu manifestaciju te nude dva jelovnika s domaćim specijalitetima i s čašom vina po temi Apoksiomenova antička kuhinja i popularnoj cijeni. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja je, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, poznatim lošinjskim kuharom g. Adrijanom Nikolićem te s povjesničarima i poznavateljima povijesti otoka, istražila utjecaj antičkog nasljeđa u gastronomiji. Značajke mediteranske prehrane i načina hranjenja sadržane su u par osnovnih principa koji se zasnivaju na poznatoj uzrečici iz vremena antike: Sve dobre stvari, umjereno!

Ekipa Gastro lutalice dolutala je do slikovite uvale Čikat, okružene gustom borovom šumom, u kojoj se nalazi Villa Diana.

Muzej Apoksiomena jedinstvena je arheološko-arhitektonska kulturna institucija na našim prostorima, u cijelosti posvećena jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atlete Apoksiomena. Kip je u podmorju pokraj otoka Lošinja, na dubini od 45 metara, pronašao turist iz Belgije 1997. godine. Apoksiomen je 1999. izvađen iz mora na čijem je dnu boravio gotovo dva tisućljeća. Muzej Apoksiomena na originalan način priča priču o sportašu savršenih tjelesnih proporcija, umjetničkom djelu koje impresionira svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe. Lošinjski atlet prikazan je u trenutku dok čisti svoju strugaljku, očuvan je u cijelosti, pri pronalasku su nedostajali samo mali prst lijeve ruke i oči te strugaljka, a na stopalu desne noge bio je još pričvršćen dio izvorne brončane baze. Apoksiomenova svevremenska ljepota, njegova neobična i misteriozna priča te osebujan muzejski postav još nikoga nisu ostavili ravnodušnim!

Veli Lošinj smješten je u uskoj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja, u podnožju brda Sv. Ivan. Visoke kuće, u prvom redu oko luke, te brojne raskošne vile s lijepim vrtovima, glavne su značajke ovog lijepog gradića, koji je sa svojih 1000 stanovnika, drugo naselje po veličini na otoku. Zanimljivo je spomenuti da je nekada Veli Lošinj (Velo selo) bio veći od Malog Lošinja (Malo selo), ali se Mali Lošinj kroz povijest brže razvijao, te je danas situacija obrnuta, ali su nazivi ostali do današnjih dana. U neposrednoj blizini Velog Lošinja smještena je mala ribarska lučica Rovenska, koja plijeni pažnju svojom prekrasnom plažom, ribarskim ugođajem, tradicijom ljudi koji su svoj život posvetili moru i izravnom dodiru s prirodom. U tom idiličnom ugođaju nalazi se Bora bar.

 

Share This