U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije bio vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar. Od 1267. godine, pa narednih pola milenija, Porečom gospodari Venecija, za kojom ostaju najljepše palače u gradu, 1363. nastaje gradski statut, a u 15. st. grade se, tada najsuvremenije, osebujne i do danas dobro očuvane istočne (kopnene) kule i zidine. Najznačajniji spomenik kulture ostavio nam je Bizant – Eufrazijevu baziliku s biskupijom iz 6. stoljeća.
Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, danas je jedan od najjačih turističkih centara u Hrvatskoj. Možemo reći da je od 70-tih godina Poreč metropola hrvatskog turizma. Grad prelijepih kulturno-povijesnih spomenika, primjerne hortikulturne uređenosti i čistoće, svakovrsnog smještaja i bogate ugostiteljsko-turističke ponude, posebno sportsko-rekreacijske, najčešća je meta europskih turističkih putnika

Istarska gastronomija poznata je po dugoj tradiciji okusa i mirisa nastalih u domaćim kuhinjama. Ponuđena domaća jela, koja neizostavno treba kušati, temelje se na tjestenini, mesu ili ribi, a uz njih dolaze i slastice, okrugle fritule, hrskave kroštule.

U današnjoj Gastro lutalici odlutali smo u Restoran Marina u Kukcima, koji se nalazi na samom ulazu u Poreč, Njeguju dugogodišnju obiteljsku tradiciju u pripremi hrane po domaćim recepturama.

Share This