Matuljci posebno vole peto godišnje doba, odnosno doba kada ovdašnji ljudi žive drugačiji život, žive karneval, žive stoljećima dugu tradiciju.
Nošenje maski kojima čovjek tjera zle duhove i priziva proljeće prisutna je u mnogim brdskim prostorima. Ovaj se običaj ukorijenio na području Općine Matulji u kojoj su zvončarske skupine nezaobilazni dio karnevalskog rituala. One su posebnost kraja i na najbolji način prenose kulturno naslijeđe. Kao centar zvončarske tradicije u Europi, Matulji svoja vrata otvaraju i drugim skupinama iz Hrvatske i inozemstva koji imaju običaje maskiranja slične zvončarskima.

Ni snijeg ni hladnoća ni vjetar nisu omeli velik broj malih zvončara da stignu do snijegom pokrivenih Žejana i da svojom zvonjavom tjeraju zimu i zle duhove.
Raspustile se zvončarske opreme, propupale i procvjetale šarene krabujosnice ili pak opasne maske. Svaka mala zvončarska glava, svaka mačuka ili balta, koža i kopica, svako zvono želi potjerati zimu i zazvoniti proljeću. Nijedno zvono ne zvoni isto, ali zajednička zvonjava čini sklad – sklad prijateljstva, sloge i bezgranične ljubavi.
Susret s najmanjima treba doživjeti.

Općina Matulji svake godine Dan Općine obilježava “na pusnu subotu” kada se održava tradicionalna Zvončarska smotra na kojoj sudjeluju zvončari s područja općine, ali I ostalih krajeva Hrvatske I inozemstva. Prilika je to da se pokaže sva raskoš boja I motiva te sva ljepota zvončara.
Buka zvona, miris ovčje kože, šarenilo cvijeća na šeširima – na trenutak povjerovati ćete da će zima zaista sutra nestati i ustupiti mjesto proljeću.
Pod motom “krepat ma ne molat” zvončari ovdje predstavljaju posebnosti svoga kraja i na najbolji mogući način prenose kulturno nasljeđe na mlađe generacije. Tu možete vidjeti zvončarska kola, pokrete, nošnju, pratnju i sve ono što čini zvončare i Zvončarsku smotru posebnom.
Smotru prati bogati glazbeni program, a uz niz drugih sadržaja do izražaja dolazi bogata gastro ponuda.

 

Share This