Matulji su živopisno mjesto iznad Opatije. Nazivaju ih i vratima Kvarnera. S pravom. Prolazeći mjestom otvaraju se vrata prekrasnog krajolika i pogleda na pitoma primorska mjesta i kvarnerske otoke. Matulji se mogu pohvaliti bogatom prošlošću, poznatim osobama, znamenitostima, sportom i gospodarstvom no najjači im pečat daje kultura obavijena bogatom zvončarskom tradicijom.

Zvončari su najpoznatiji ophodnici stočarske pokladne magije u hrvatskoj. Općina Matulji ima 10 skupina zvončara, a to su: Brežanski, Mučićevi, Brgujski, Rukavački, Munski,Vlahov Breg-Korensko, Frlanski , Zvonjeski i Žejanski zvončari. Sve te skupine “imaju zajedničko ishodište u vjerovanjima – tjeranju zlih sila zime, čuvanju stoke od uroka i zazivanju plodnosti”.

Danas pusno vrijeme  započinje 17. siječnja na dan sv. Antona Pustinjaka i traje do do Pepelnice ili čiste srijede. Zadržali su se neki stari običaji, pa se tako i u današnje vrijeme puhanjem u rog obilježava Antonja, odnosno početak poklada.

U Žejanama i Munama, malenim mjestima u Općini Matulji, vrijeme pusta počinje na blagdan Sveta tri kralja. I danas je to vrijeme obilježeno smijehom, ludovanjem, ispunjeno plesom i pjesmom.

 

 

 

 

 

 

 

Share This