Rijeka je administrativno i kulturno središte Primorsko-goranske županije i treći grad prema broju stanovnika u Republici Hrvatskoj. Ovaj grad je svoje mjesto našao uz tok rijeke Rječine te kao malo koji grad na svijetu, Rijeka u svojem imenu nosi simbol vode.

RIJEČKI KORZO

Lutajući gradom koji teče, nezaobilazna je šetnja riječkom žilom kucavicom, poznatim Korzom. U Korzu se Rijeka ogleda, iz Korza se Rijeka čita. S time će se složiti svatko tko je bar jednom ispijao kavu na nekoj od terasa brojnih i živopisnih kafića nanizanih duž ove, po svemu neobične šetnice.
Korzo je mjesto na kojem se ljudi sastaju, na kojem se rastaju, na kojem se druže, sklapaju poslove, sklapaju poznanstva, ali i obavljaju kupovinu. Riječani na Korzu mogu sve. Mogu vidjeti i biti viđeni. Neki bi rekli kako se upravo na Korzu svakodnevno ispisuju žive gradske novine. Pišu ih i čitaju sami građani, ali i svi oni koji Rijeci dolaze sa svih strana svijeta

Upravo se na Korzu može čuti onaj tipičan ritam riječkoga koraka koji, neovisno o dobu dana, odzvanja ovom središnjom riječkom ulicom. U njemu se stapaju tisuće zvukova. A tek mirisi… Onaj jutarnje kave, slasne pizze ili morskih plodova što dopire iz nekog od brojnih restorana smještenih nadomak Korzu.

Baš su mirisi bili ti koji su nas mamili preko Koblerovog trga, nekadašnjeg Zelenog trga ili Piazze delle Erbe do novootvorene Primorske konobe.

 

POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ RIJEKA

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja pronašli smo jedan od pet postojećih sačuvanih spasilačkih prsluka s poznatoga broad Titanica.

Carpathia je brod koji je spasio preživjele s Titanica, a njegova ruta bila je New York – Rijeka Četvrtina posade na brodu bila je hrvatskog podrijetla. Na mjesto potonuća Titanica Carpathia je stigla sat i 40 minuta nakon potonuća te je nakon kraće potrage pronašla čamce za spašavanje. Mornar Josip Car je kao uspomenu pri iskrcaju s Carpathije donio kući jedan od pet postojećih spasilačkih prsluka Titanica koji je 1938 darovao riječkom muzeju koji su ga odložili – u podrum. Vrijedni predmet s Titanica ležao je zarobljen do prije nekoliko godina kada je izvučen na svjetlo dana. To je jedini Titanicov prsluk za spašavanje u Europi.

PEEK & POKE

Nakon vrijednih saznanja o riječkoj povijesti odlučili smo saznati još neke zanimljivosti iz povijesti tehnologije. Tko zaviri u riječki muzej računala i pročeprka njihovom poviješću, bit će zatečen brzinom kojom nam je tehnološka budućnost postala prošlost. Pod imenom Peek&Poke, to je prvi hrvatski muzej računala i informatičke opreme.

KONOBA NEBULOZA

Stigli smo u Konobu Nebuloza.

 

 

 

Konoba s pogledom na Rječinu oduševila nas je svojom lokacijom i ponudom lokalnih specijaliteta primorske i istarske kuhinje.

Share This