Baranja

Obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je danas i dalje vrlo zatvorena, gotovo izolirana i mističnija nego ikada prije. Unatoč obnovi starih mostova i izgradnji potpuno novih, bez obzira što je prošarana s nekoliko međunarodno važnih prometnih pravaca i što je sve zanimljivija turistička destinacija – Baranja danas uspijeva biti posebnom jer ljudi ondje ljubomorno čuvaju vlastite tajne.

Najizravnije i najkonkretnije baš oni pamte priče starije nego što su njihove obitelji, tajne o životu i preživljavanju, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu I mnogim drugim zanimljivostima.

Zahvaljujući toj čaroliji, koju je moguće iščitavati s lica mještana u naseljima izvan glavnih cesta, Baranja uspijeva privlačiti, ali nikada se ne otkriva do kraja.

 

Etno selo Karanac

odiše ugođajem nekih davnih, prošlih vremena u kojima je svaka kuća imala svoju priču koja se polako prenosila s koljena na koljeno zadržavajući izvornost i stil života daleko od užurbanosti i vreve gradske sredine.
Mjesto nadaleko poznato kao „etno selo“ posljednjih godina postalo je magnet za brojne strane i domaće turiste koji uživaju u bogatoj gastronomskoj i turističkoj ponudi. Ovdje se dobro jede, moguće je provozati se originalnim seoskim kolima i spavati u autentično uređenim sobama s pogledom na kokošinjce. U živopisnim seoskim krčmama ponuda je temeljena isključivo na domaćoj proizvodnji hrane, a zalogaje redovito prati živa glazba.

Danas u mjestu živi nešto više od tisuću stanovnika, a okosnica seoskog gospodarstva je turizam.

 

Kopački rit

Područje Parka prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske. To je ravničarski dio Baranje, u sastavu Osječko-baranjske županije, pretežito nizinskog područja između rijeka Drave i Dunava te državne granice s Republikom Mađarskom.
Kopački rit je poplavno područje nastalo djelovanjem dviju velikih rijeka, Dunava i Drave.

Zbog iznimne prirodne vrijednosti Kopački rit je 1993. godine uvršten na Popis Ramsarskih područja. Na toj listi su područja zaštićena Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništima ptica močvarica, koja je 1971. godine potpisana u iranskom gradu Ramsaru (tzv. Ramsarska konvencija).

 

 

Ivica i Marica

Na seoskom gospodarstvu Ivica i Marica nudi se smještaj u kući ili apartmanima tijekom cijele godine. Domaćini će vas dočekati s velikim osmjehom na licu i ponuditi Vam udoban smještaj na gospodarstvu, buđenje uz pjev pijetla i cvrkut ptica, obilje domaće hrane, degustaciju vina, tamburašku ili romsku glazbu, jahanje, vožnju fijakerom i seljačkim kolima, izlete u prekrasnu okolicu kao i mnogobrojne dodatne sadržaje: rolanje, vožnju biciklom, štapove za nordijsko hodanje i ostalo, prema vašim željama.

Spoj su tradicije i modernog, tako da su njihovi apartmančići opremljeni ručno rađenim namještajem od pjeskarene hrastovine, a oplemenjeni mnoštvom detalja da se osjećate kao doma – tv-om, internetom…

U prelijepom ambijentu ovog gospodarstva možete sudjelovati u radovima na domaćinstvu, organizirati svoje proslave ili poslovne prezentacije, a  domaćini će u potpunosti udovoljiti vašim zahtjevima kako bi vaš boravak bio što ugodniji.

 

 

Pogledajte emisiju:

 

Prva i druga emisija Gastro lutalica odvodi nas u etno selo Karanac u Baranji.